Möte 2022-02-23
-
1
Godkännande av ärendelista och val justerare
-
Bilagor
-
175kb Ladda ner dokument
-
165kb Ladda ner dokument
-
97kb Ladda ner dokument
-
433kb Ladda ner dokument
-
-
7
Gustavsberg x:x - Rivningsföreläggande med vite
-
8
Detaljplan Givagård 1:16 mfl. Beslut om granskningsutlåtande och antagande
-
§ 1
Godkännande av ärendelista och val justerare
-
Samhällsbyggnadskontoret har sammanställt redovisningar av delegeringsbeslut som tagits sedan senaste sammanträdet med nämnden.
Bilagor
-
121kb Ladda ner dokument
-
-
Samhällsbyggnadsnämndens driftbudget för 2021 uppgår till 21 162 tkr.
Samhällsbyggnadsnämnden har under 2021 fått tilläggsbudget avseende:
Avtal medfinansiering Trafikverket Gång och Cykelväg Torup 75 tkr
Justering kapitalkostnader -1 377 tkr
Belysningsanläggningen i Skateparken 70 tkr
Samhällsbyggnadsnämnden visar en negativ avvikelse vid bokslutet på 5 754 (-27,2 %) innan periodisering VA och avfallshantering. Efter periodisering VA och avfallshantering är avvikelsen positiv med 155 tkr (0,7 %). Den positiva avvikelsen beror främst på mer bygglovsintäkter än budgeterat och lägre kostnader för bostadsanpassningar än budgeterat då få ansökningar har kommit in.
Underskottet på 1 806 tkr som fanns inom Vatten och avlopp vid bokslut 2020 fördes över till 2021. Verksamheten visar vid bokslut 2021 en negativ avvikelse på 839 tkr.
Underskottet på 2 460 tkr som fanns inom Avfallshantering vid bokslut 2020 fördes över till 2021. Verksamheten visar vid bokslut 2021 en negativ avvikelse på 5 070 tkr.
Helårsbudgeten för investeringarna avseende Vatten och avlopp uppgår till 18 843 tkr inklusive beslutad ombudgetering på 2 843 tkr Verksamheten visar vid bokslutet en positiv avvikelse på
13 372 tkr.
Helårsbudgeten för investeringarna avseende avfallshanteringen uppgår till 2 124 tkr inklusive beslutad ombudgetering på 984 tkr. Verksamheten visar vid bokslutet en positiv avvikelse på
743 tkr.
Bilagor
-
194kb Ladda ner dokument
-
-
Kommunstyrelsens arbetsutskott beslutade den 18 januari att skicka ”Remiss av program för räddningstjänst med tillhörande delplaner, Länsstyrelsen i Hallands län” på remiss till kommunens nämnder och Hyltebostäder. Eftersom sista svarsdag är den 14 mars behöver ett yttrande beslutas i samhällsbyggnadsnämndens arbetsutskott den 9 mars.
Bilagor
-
164kb Ladda ner dokument
-
123kb Ladda ner dokument
-
180kb Ladda ner dokument
-
-
Syftet med denna rutin för hantering av kriser och extraordinära händelser på Samhällsbyggnadskontoret är att beskriva hur Samhällsbyggnadskontoret ska organisera sig under en kris eller extraordinär händelse när det finns svårigheter för ordinarie organisation in att hantera händelsen och det finns behov av att samordna resurser.
Bilagor
-
161kb Ladda ner dokument
-
119kb Ladda ner dokument
-
-
Revisionen genomförde 2021 en granskning av kommunens fordonshantering. Syftet med granskningen var att bedöma om nämnden har en ändamålsenlig hantering av fordonen i kommunen. Revisionens sammanfattande bedömning är att samhällsbyggnadsnämnden inte har en ändamålsenlig hantering av fordonen i kommunen då det saknas riktlinjer och policys kring hanteringen av fordonen. Det saknas också ett formellt beslut som pekar ut ansvarig för fordonshanteringen. Detta medför otydlighet i fordonsorganisationen vilket bidrar till de brister som har observerats av kontroll och uppföljning av fordonen. Revisionen bedömer att den operativa hanteringen av fordonen som bland annat innebär service, underhåll och skadeanmälningar sköts väl.
Revisionen konstaterar att det behövs tydligare bestämmelser för hela kommunen vad som gäller kring fordon. Utifrån granskningen rekommenderar revisionen kommunstyrelsen att ta fram kommungemensamma riktlinjer och rutiner för fordonshanteringen samt se över de mål som är kopplade till fordon och drivmedel.
Följande rekommendationer lämnas till samhällsbyggnadsnämnden:
Stärka uppföljningen av fordonen i kommunen
- Säkerställa en uppföljning av körjournaler
- Säkerställa en uppföljning av körsträckor
Kontorets förslag:
Samhällsbyggnadsnämnden tar emot revisionens synpunkter men avvaktar åtgärder tills dess att kommunstyrelsen har tagit fram de styrdokument som revisionen rekommenderar och samhällsbyggnadsnämnden via reglementet har fått det formella ansvaret för fordonsorganisationen.
Bilagor
-
175kb Ladda ner dokument
-
165kb Ladda ner dokument
-
97kb Ladda ner dokument
-
433kb Ladda ner dokument
-
§ 7
Gustavsberg 1:2 – Rivningsföreläggande med vite
-
Dnr ByggR: BME 2012–000137
Ett förslag till detaljplan för Givagård 1:16 i Torup samhälle har tagits fram. Förslaget har under perioden 2021-03-23 till 2021-04-19 varit ute på samråd. De synpunkter som kommit in under samrådet har sammanställts i en samrådsredogörelse, som godkändes av samhällsbyggnadsnämnden 2021-06-22 § 59.
Planförslaget har nu varit ute på granskning hos sakägare, myndigheter m.fl. som har fått tillfälle att under perioden 2021–12–21 till 2022-01-04 granska det och lämna synpunkter, efter ett beslut i samhällsbyggnadsnämnden 2021-12-14 (§ 114. De synpunkter som kommit in under granskning har sammanställts och kommenterats i ett granskningsutlåtande. Samhällsbyggnadsnämnden föreslår inga ändringar av planförslaget med anledning av inkomna synpunkter, och föreslår att detaljplanen antas.
-
I plan – och bygglagen finns ett s.k. aktivitetskrav som begränsar möjligheten att överklaga kommunala beslut om att anta, ändra eller upphäva en detaljplan. Ett sådant beslut får endast överklagas av den som före utgången av den s.k. granskningstiden skriftligen har framfört synpunkter som inte har blivit tillgodosedda. Syftet med aktivtetskravet är att synpunkter från alla intressenter ska lämnas så tidigt som möjligt i processen. Enligt Europeiska kommissionen är aktivtetskravet i plan- och bygglagen inte förenligt med MKB-direktivet, och det medför i en dom från EU-domstolen att plan- och bygglagen bör ändras för att säkerställa att kraven i MKB-direktivet uppfylls.
(MKB-direktivet innehåller bestämmelser som ska säkerställa att en systematisk bedömning av miljöpåverkan genomförs för projekt som på grund av sin art, storlek eller lokalisering medför en betydande miljöpåverkan. I bilaga 1 listas de projekt som alltid kan antas medföra en betydande miljöpåverkan för vilka en miljökonsekvensbedömning och tillståndsprövning är obligatoriska. I bilaga 2 listas de projekt där en egen bedömning får göras fall till fall eller med tillämpning av gränsvärden eller kriterier om en miljökonsekvensbedömning bör göras).
Med lagändringen möjliggörs för personer som ej varit aktiva i planprocessen att överklaga en detaljplan som genomfört en miljökonsekvensbeskrivning. Det ska inte längre krävas att den som vill överklaga en kommuns beslut att anta, ändra eller upphäva en detaljplan som avser ett MKB-projekt senast före utgången av granskningstiden skriftligen ska ha framfört synpunkter som inte har blivit tillgodosedda för att få överklaga beslutet.
Man ska helt enkelt inte behöva uppfylla en viss ”aktivitetsnivå” för att kunna överklaga en kommuns beslut.
Förslaget ska träda i kraft den 1 juli 2022.
Bilagor
-
197kb Ladda ner dokument
-
202kb Ladda ner dokument
-
514kb Ladda ner dokument
-
-
Med intern kontroll avses den process som syftar till att nämnden med rimlig säkerhet säkerställer att verksamheten bedrivs i enlighet med kommunens vision, grunduppdrag, mål och riktlinjer som fullmäktige fastställt och de lagkrav och föreskrifter som gäller för verksamheten. Kommunens styrmodell utgör grunden för detta.
Nämnden ska årligen upprätta en plan för att på en rimlig nivå säkerställa att:
- verksamheten bedrivs kvalitativt och kostnadseffektivt, det vill säga med god ekonomisk hushållning,
- verksamheten lever upp till givna uppdrag och når uppsatta mål,
- informationen om verksamheten och den finansiella rapporteringen är ändamålsenlig, tillförlitlig och tillräcklig,
- de lagar, regler och styrdokument som finns följs.
- möjliga risker identifieras och bedöms efter väsentlighet så att de kan förebyggas och förhindras.
Samhällsbyggnadsnämnden fastställde den 23 februari 2021 § 6, internkontrollplan för 2021. 2021 års kontrollplan innehåller 16 olika kontrollmoment. Uppföljning av den interna kontrollen ska ske i samband med delårsbokslut och bokslut.
Bilagor
-
170kb Ladda ner dokument
-
149kb Ladda ner dokument
-
Stab
- Utbyggnad av infrastruktur Stora Hässlehult
- Vite – vinterväghållning (endast information)
- Remiss av Program för räddningstjänst med tillhörande delplaner
VA- och renhållning
- Utredning och rapport åtgärder/kontrollprogram för Gammalsbo AFA
- Remiss Halmstads kommun granskningsversion avfallsföreskrifterna
- Revidering vattenskyddsområden och vattendomar
Bygg och miljö
- Begäran om medel
-Detaljplan Unnaryd 4.57
-Detaljplan Torups Djäknebol 1:1
Bilagor
-
136kb Ladda ner dokument
-
Samhällsbyggnadskontoret har till dagens sammanträde skickat med inkomna handlingar som samhällsbyggnadsnämnden bör ha kännedom om.
- Statistik KIA januari
- Statistik KIA december 21
- Statistik för parkeringstillstånd 2021
Bilagor
-
122kb Ladda ner dokument
-
218kb Ladda ner dokument
-
102kb Ladda ner dokument
-
70kb Ladda ner dokument